2011-08-09 08:54:07• hírek • MTI

Az RMDSZ minisztert keres

A tisztségéről lemondott Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter utódát keresi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek Bihar megyei szervezete igényt tart arra, hogy ő jelölje az új minisztert is.

Ez a megyei szervezet jelölte Cseke Attilát is, aki a múlt héten mondott le azt követően, hogy az általa vezetett minisztérium a költségvetés kiigazításakor az egytizedét sem kapta meg az általa igényelt pénznek. A tárcavezető azt is kifogásolta, hogy a román kormánykoalícióban nem született megállapodás a minisztérium és a tőle függetlenül működő, a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állami egészségbiztosítási pénztár közötti konfliktus ügyében. A rendszer pénzének jelentős részét ugyanis a biztosító kezelte, viszont a politikai felelősséget kizárólag a miniszter viselte - panaszkodott Cseke.

A Krónika és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapok hétfőn arról tudósítottak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete igényt tart a tisztségre, ezért már javasoltak egy új személyt Cseke helyére, akinek a nevét csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az RMDSZ Szövetségi Elnöksége meghozza végleges döntését az új tárcavezető személyéről.
Az RMDSZ-ben nincs szabály arra vonatkozóan, hogy melyik megyei szervezet jelölhet egy minisztert. Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint Kolozs megye nem tart igényt a posztra, és tudomása szerint Szilágy és Szatmár megye sem. Máté emlékeztetett, hogy a Maros megyeieknek van már miniszterük, csakúgy, mint a székelyföldieknek, így a Bihar megyeieknek minden esélyük megvan arra, hogy jelöltjük elfoglalhassa a tisztséget.

Eddig több esetleges jelölt neve is felmerült. A román média szerint Derzsi Ákos Bihar megyei képviselő nevét is felvetették, de ő nem kíván miniszter lenni a román egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága miatt. Emellett szóba jött még Vass Levente és Ritli László Csongor neve, mindketten a távozó egészségügyi miniszter csapatában dolgoztak. Az utóbbi Cseke kabinetfőnöke volt. Bihari sajtóértesülések szerint a kabinetfőnök édesapja, Ritli László kórházigazgató neve is felmerült, ő korábban a Bihar megyei közegészségügyi igazgatóságot vezette.

Az ÚMSZ szerint a Cseke Attila lemondása a romániai egészségügy válságát jelzi, ez pedig egy már két évtizede tartó folyamat következménye. Az események tavaly nyáron gyorsultak fel, miután a Nemzetközi Valutaalap az egyik legfontosabb követelményként szabta, hogy az állam egyenlítse ki az egészségügy beszállítóival szembeni tartozásait. Az ágazat krónikus pénzhiánya miatt erre nem kerülhetett sor, amit a nemzetközi pénzintézmény képviselői fel is róttak Bukarestnek.

A lap szerint a költségvetés kiigazításakor azért került a biztosító a minisztériumnál előnyösebb helyzetbe, mert a biztosítónak demokrata párti vezetője van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: